Persbericht

Medeoprichter en erevoorzitter van Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka en sinds 2005 ridder in de orde van Oranje Nassau, Roman Pyndus, is woensdag 28 december 2016, na een kort verblijf in Trivium, op 92-jarige leeftijd overleden.

Op 30 mei 1924 werd Roman Pyndus geboren in Oekraïne en als 17-jarige jongen werd hij door de Duitse bezetter opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Na de oorlog wilde hij niet terug naar zijn geboorteland en kwam hij via allerlei omzwervingen in Nederland terecht waar hij in Hengelo vele jaren bij Stork heeft gewerkt.

Uiteraard werd direct na de oorlog op informele wijze uiting gegeven aan de Oekraïense cultuur middels zang en dans tijdens feesten en bij de mensen waarbij ze in de kost waren. Pas in 1955 werd besloten om Roesalka op te richten.

Vorig jaar was Roman nog prominent aanwezig bij het 60-jarig jubileum van zíjn Roesalka en kreeg hij samen met enkele ereleden en de artistieke leiding een onderscheiding uitgereikt door de Oekraïense  ambassadeur.
Bijna zijn hele leven lang heeft Roman zich ingezet voor het uitdragen van de Oekraïense cultuur en tradities.  Op onnavolgbare wijze heeft Roman zijn stempel gedrukt op Roesalka en al haar leden en oud-leden.

In 2005, tijdens het 50-jarig jubileum van Roesalka, werd hij onder andere hiervoor én vanwege de  multiculturele bijdrage die hij met zíjn Roesalka aan de samenleving leverde door de toenmalige burgemeester van Hengelo, Frank Kerckheart, onderscheiden tot ridder in de orde van Oranje Nassau.
Tot op hoge leeftijd was Roman nog actief bij optredens, de maat aangevend met zijn onafscheidelijke tamboerijn; bij gelegenheid liet hij nog even zien hoe je de traditionele hurkdans moest inzetten en sleepte hij de tenoren mee in de juiste melodie van de Oekraïense liedjes.

Nu is Roman Pyndus uitgedanst en gezongen maar de herinnering aan Roman blijft levend zolang Roesalka bestaat. Het afscheid valt de leden zwaar maar ze weten allemaal hoe Roman was als mens en dat houden ze in gedachten als ze weer een optreden of een andere activiteit hebben. 
Roesalka verzorgt al decennia lang optredens in binnen-en buitenland en is officieel ambassadeur van de  Oekraïense cultuur. Op dit moment staat Roesalka onder leiding van Elena Dat-Kopanychuk en Oleksandra Provozina.

De groep bestaat uit Nederlandse en Oekraïense leden. Met de prachtige kostuums en afwisselende choreografieën, met authentieke zang en dans uit Oekraïne, oogst Roesalka overal veel lof. 

Het jaarlijks terugkerend Oekraïens nieuwjaarsfeest waar liefhebbers en vrienden van Roesalka elkaar treffen en waar altijd een afvaardiging van de Oekraïense ambassade aanwezig is, is één van de hoogtepunten.

Op 15 januari 2017 zal Roesalka, tijdens het nieuwjaarsfeest,  uitgebreid stilstaan bij het overlijden van Roman Pyndus
Roman Pyndus wordt op dinsdag 3 januari om 16.00 uur gecremeerd in het crematorium Usselo. Alle vrienden, bekenden, leden van bevriende verenigingen, leden en oud-leden worden hierbij uitgenodigd om Roman de laatste eer te bewijzen.