Ivan Kupala dag wordt in de Oekraïne gevierd in de nacht van 6/7 juli volgens de Gregoriaanse kalender en 24/25 juni volgens de Juliaanse kalender. Volgens de kalender is het tegengesteld aan het winterfeest Koliada. Het feest houdt verband met het hoogste punt van de zon en de kortste nacht.
Men neemt aan dat het feest oorspronkelijk een heidens vruchtbaarheidsritueel was dat werd opgenomen in de Orthodoxe Christelijke kalender. Ivan verwijst naar Johannes de Doper en Kupala komt van een Slavisch woord voor baden. De traditie van Kupala bestond al voor de christelijke tijd maar vanwege de populariteit van het gebruik werd het geïntegreerd in de christelijke tradities.
De feestdag wordt nog enthousiast gevierd door voornamelijk jonge mensen. In de nacht voorafgaande aan de feestdag mogen er grapjes worden uitgehaald. Op Ivana Kupala zelf houden kinderen water gevechten en gooien ze vaak water over de volwassenen.
Op de avond van Ivan Kupala dag springen jonge mensen over de vlammen van het kampvuur als een test van moed en geloof. Als een verliefd stel bij het springen over het vuur elkaars hand loslaat is dit een teken dat ze zullen worden gescheiden van elkaar.
Meisjes maken kransen van bloemen en plaatsen die, verlicht door kaarsen, op het water. Mannen kunnen proberen deze kransen te pakken om zo de interesse te krijgen van het meisje dat de krans in het water liet drijven.
Er is een oud geloof dat op de morgen na Ivan Kupala de enige tijd van het jaar is dat de varens bloeien. Geluk, voorspoed, gezondheid en macht vallen toe aan degene die een bloem van een varen vindt. Daarom gaan die nacht veel mensen in de bossen op zoek naar magische kruiden en speciaal de bijzondere bloem van de varen.
Traditioneel gaan als eerste de ongetrouwde meisjes, herkenbaar aan de linten in hun haar, het bos in. Zij worden gevolgd door de jonge mannen. Op die manier kan de zoektocht naar kruiden en de bloem van de varen leiden tot het opbloeien van nieuwe relaties tussen mannen en vrouwen.