Roman Pyndus

 

Roman Pyndus

 

Geboren: 30 mei 1924 in Ivano-Frankovsk 
Overleden: 28 december 2016 in Hengelo

Na meer dan 60 jaar (ere-)lidmaatschap van Roesalka is voor Roman Pyndus, oprichter en erevoorzitter van Roesalka, het doek gevallen. Om zijn eigen woorden te gebruiken:” Petrus heeft hem opgehaald…” 

We kunnen er zeker van zijn dat Roman een ere-plekje krijgt; daar heeft hij in ieder geval recht op…

Roman: een warm en aimabel mens, humoristisch en betrokken…

Bijna zijn hele leven lang heeft Roman zich ingezet voor het uitdragen van de  Oekraïnse cultuur en tradities.

Op onnavolgbare wijze heeft Roman zijn stempel gedrukt op Roesalka en al haar leden en oud-leden. Tot op hoge leeftijd was Roman nog actief bij optredens, de maat aangevend met zijn onafscheidelijke tamboerijn en bij gelegenheid liet hij de jonkies nog even zien hoe je de traditionele hurkdans moest inzetten. Daarnaast was Roman tot op hoge leeftijd nog goed bij stem en sleepte hij de tenoren mee in de juiste melodie van de Oekraïnse liedjes.

Nu is Roman uitgedanst en gezongen maar de herinnering aan Roman blijft levend zolang Roesalka bestaat. Het afscheid valt ons zwaar maar we weten allemaal hoe Roman was als mens en dat houden we in gedachten als we weer een optreden of een andere activiteit hebben.

In 2005 heeft Hare Majesteit de Koningin de multiculturele bijdrage van Roesalka in de samenleving erkend door de mede-oprichter van Roesalka, Roman Pyndus, koninklijk te onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau.

Roman krijgt de ridderorde uitgereikt.