Waternimf


Roesalka betekent: ” waternimf” (…de geest van een jong gestorvene)
Zij vindt in het hiernamaals geen rust en wil terug naar het leven. Deze waternimf staat symbool voor de vele Oekrainers die na de Tweede Wereldoorlog niet terugkonden naar hun vaderland.
Roesalka is een waternimf die leeft in rivieren en meren en die wordt afgeschildert als een soort ‘ femme fatale’; ze is immers mooi en sensueel en wie haar zou zien zou zijn hart aan haar verpanden.
Echter….wie door Roesalka zou worden omarmd, zou meteen worden meegevoerd naar haar betoverende boudoir op de rivierbodem en nooit meer terugkeren naar het aardse bestaan…

De verschillende wateren in het Trivalsky Narodni Park vormen niet alleen de bron van leven en vruchtbaarheid maar zijn, volgens de Slavische mythologie, tevens de woon- en verblijfplaats van watergeesten, waternimfen en waterdemonen. Daar waar de god Hostnik heerst over bergen en wouden, zijn de bergrivieren en bergmeren het domein van de Vodyanye en de Roesalki.

De Vodyanye zijn de mannelijke tegenhangers van de Roesalki en kunnen iedere vorm aannnemen die ze wensen. Aangezien de Vodyanye niet echt gek zijn op hard werken nemen ze argeloze mensen mee naar hun onderwaterleven om ze voor hun te laten werken zodat zij zichzelf aan allerlei feesten en braspartijen kunnen overgeven…