Jubileum – 60 jaar Roesalka

 

Jubileum 2015

Recensie van Jos Klaczynski in Hengelo’s weekblad van 12 november 2015.
Hengelo – De jubileummatinee ‘de 4 jaargetijden’ van Roesalka was enorm druk bezocht.
Dat betekende een overvolle zaal in het theater van het OSG Montessoricollege waarop het laatste moment nog vele stoelen uit de klaslokalen gesleept moesten worden om aan de vraag naar zitplaatsen te voldoen.

Uit Hengelo en heel Nederland kwamen de trouwe fans van Roesalka naar het jubileum.
Onder hen burgemeester Schelberg van Hengelo, de ambassadeur van de Oekraïne, Olexander Horin en oprichters en familieleden van oprichters van Roesalka. De burgemeester haalde in zijn toespraak aan dat hij blij is dat deze zang- en dansgroep al 60 jaar deel uit maakt van de cultuur in Hengelo en dat Roesalka het toonbeeld is van integratie tussen twee culturen. Iets dat anno 2015 als voorbeeld kan dienen voor onze maatschappij.

Oorkonde:
De ambassadeur reikte aan de ereleden van Roesalka een oorkonde uit waarin zij bedankt werden voor de jarenlange inzet voor de Oekraïense cultuur en namens de Oekraïense regering (ministerie van cultuur) reikte hij
aan Elena Kopanychuk (artistiek leidster van Roesalka) een oorkonde uit waarin is vermeld dat Roesalka nu
officieel wordt erkend als ambassadeur van de Oekraïense cultuur in Nederland.
De jubilarissen werden ook gehuldigd.
Aan het razend enthousiaste publiek werd een programma gepresenteerd met aaneenschakeling van prachtige zang en dans gebaseerd op de 4 jaargetijden met verhalen uit overlevering uit de Oekraiense cultuur.
Als decor diende een replica van een origineel Oekraïense boerderij (hata).
Heel bijzonder was het speciaal voor de vrede in Oekraïne ingestudeerde vierstemmige gebed ‘Bozhe welykyi jedynyi’.
Op dat moment was het muisstil in de zaal.


Foto impressie voorbereidingen
Foto impressie optreden


Recensie van het jubileum-optreden door voorzitter Wim Elhorst:

Beste leden van Roesalka,
Spanning, stress, opgewonden, bang. Een paar woorden die de laatste tijd veel zijn voorgekomen.
Een jaar lang hard trainen, zelfs extra trainingen. Huisgenoten die vaak alleen thuis zaten terwijl de leden met Roesalka bezig waren.
Allemaal ingrediënten die nodig waren voor wat we  zondag met elkaar gepresteerd hebben. In mijn ogen een bijzonder optreden van Roesalka.
Alle leden hebben hun beste gegeven om dit tot een succes te maken.
Heel jammer dat Arie er niet bij kon zijn door zijn ziekte, wij wensen hem een spoedig herstel.
Natuurlijk zijn er altijd wel wat foutjes, maar die waren snel vergeten. Het publiek was razend enthousiast.
Vele complimenten waren ons deel. Het zat ons dit keer wel erg mee. Het podium was zeer ruim, we konden allemaal in een rij staan.
Genoeg ruimte voor de dansen en zingen. Ik vond het bijzonder dat tijdens ons zingen van het gebed de mensen gingen staan en we een staand applaus kregen. Ook aan het eind kregen we aan staand applaus. Zoiets doet je goed.
Het mooiste compliment kwam van de ambassadeur die ons een oorkonde gaf wat een hoge onderscheiding bleek te zijn. 0ok de burgemeester van Hengelo had alleen goede woorden voor ons.
Gisteravond kregen we een link dat het opnemen van de tv mensen al op de buis was geweest in Oekraïne. Het kan niet mooier, zo’n reclame!
De zaal zat vol met mensen die hun camera’s en mobieltjes gebruikten om alles op beeld vast te leggen. Ik hoop dat ze het e.e.a. naar ons mailadres zullen opsturen, dan hebben we al vast wat foto’s voor het volgende jubileum.
Jos heeft het allemaal op sublieme wijze weten te verwoorden en zijn presentatie was zeer professioneel. Hij heeft iedereen al bedankt voor zijn of haar medewerking.
In het begin heb ik een paar woorden gebruikt die vaak van toepassing waren. Ja natuurlijk, de technische leiding Elena, Sasha en alle commissies hadden zo iets van als dat maar allemaal goed gaat en hoe zal het financieel gaan.
Dat laatste horen jullie morgenavond wel. Het mooiste was dat de begin woorden snel voorbij waren toen het was afgelopen en we terug konden kijken op een zeer geslaagd bijzonder optreden van ons 60 jarig jubileum.
Nogmaals van mij persoonlijk voor iedereen die heeft meegedaan, op het toneel, er naast of op een andere plek en natuurlijk de ondersteuning van Mikola, HARTELIJK DANK.
Met vriendelijke groeten, Wim Elhorst