Kralytsja

Over Kralytsja

De artistiek leidster van Roesalka, Elena Kopanychuk, is al jaren in Nederland. Zij blijft contacten onderhouden met haar voormalige collega’s & vakgenoten, op het gebied van de Oekraïense volkscultuur. Via gesprekken met haar voormalige collega Ivan Sinelnikov, thans werkzaam voor de Culturele Universiteit Kyiv, alwaar ze zelf vroeger zijn afgestudeerd, bleek het mogelijk om het 17-persoons studentenensemble “Kralytsja” uit te nodigen. Met medewerking van de universiteit en diverse Nederlanse sponsoren, is dit ensemble op 19 & 20 januari 2019 in Hengelo te bewonderen.

Oekraïens volksensemble “Kralytsja”

Opgericht in 1991, vanuit de Faculteit “Folklore, Volksliederen en Instrumentale uitvoeringen” van de “Nationale Universiteit voor Kunst en Cultuur, te Kyiv”. De oprichter en artistiek directeur is een geëerd medewerker (Zasloezhenij pratsiwnik koeljtoeri) van de cultuur van Oekraïne; professor Ivan Sinelnikov.

Kralytsja kreeg haar naam van het mythische beeld-totem van de lente, de Godin van de Vegetatie (vanuit de oude Slavische cultuur).

Het voornaamste waar ze mee bezig zijn, is het ‘onderzoek naar’ en de ‘presentatie van’ volkstradities, rituelen, liederen, choreografie en instrumentale muziek. Regelmatig gaan ze naar afgelegen dorpen, en spreken daar met de oudste bewoners over de volkscultuur.
Het repertoire dat in Hengelo gebracht wordt, is gebaseerd op de volkscultuur uit de regio’s van Rivne, Zhytomir, en Chernihiv. Tevens zijn liederen te horen uit Wolynië, Kyiv en van de oevers van de rivier Dnipro. Met een theatrale vorm van concerten, kleurrijke traditionele authentieke klederdrachten en het publiek erbij betrekken, geeft het studenten-ensemble Kralytsja een onderscheidende en unieke presentatie.