Oleksandra Provozina

Vanaf medio 2014 is Oleksandra de nieuwe choreografe / dansleidster van Roesalka nadat Lesya van der Hulst – Ivegesh wegens het starten van een eigen bedrijf hiervoor geen tijd meer had. Door deze wijziging heeft Roesalka nog steeds een Oekraïense dansleiding en dat is supergoed! Want wie kan beter de Oekraïense dansen overbrengen dan iemand die in Oekraïne is geboren en getogen…?

Oleksandra Provozina (Sasha) is geboren in Kirovohrad en is begonnen met dansen in een jeugdgroep van het beroemde Oekraïense volksdans-ensemble “Yatran”; zij was toen pas 4 jaar oud.
Op zestien jarige leeftijd werd Sasha opgenomen in de professionele afdeling van “Yatran”.
Toen ze met haar studie aan de universiteit begon, waar zij uiteindelijk afstudeerde als Master in Pedagogie, heeft zij korte tijd afstand genomen van haar danscarrière. Nadat de studie was afgerond, ging Sasha dansen in een jazz-ballet-groep in Egypte.
In 2009 is Sasha naar Nederland gekomen waar ze, tot haar grote verrassing, Roesalka ontdekte waarbij ze nu de danstrainingen verzorgt.
Sasha: ”In mijn danslessen wil ik een mix van klassieke dans, volksdans en moderne dans overbrengen.
Ik vind het leuk om de choreografie van nieuwe dansen te bedenken en vind het bovendien erg leuk om met de groep op te treden.
De Oekraïense cultuur kent enorm veel facetten en is rijk aan tradities; ik doe mijn best om de cultuur en de tradities zo goed mogelijk uit te dragen…”.